یکی از الزامات صنایع و جایگاههای سوخت و دیگر حوزههایی که با تجهیزات اندازهگیری سر و کار دارند، باید به “کالیبراسیون” یا به اصطلاح فارسی “واسنجی” اشاره داشت.
علم کالیبراسیون را میبایست یک دانش بین الملی قلمداد کرد که اخیرأ هم سعی شده است تا استقرار و فعالیت آزمایشگاههای کالیبراسیون در کشور ایران هم بر اساس استانداردهای بینالمللی (iso17025) صورت بگیرد؛ در حالی که با ورود علم کالیبراسیون از حدود نیم قرن پیش به ایران، شاهد تأیید صلاحیتهای استانی برای استقرار و فعالیت آزمایشگاهها بودیم.
ارزیابیهایی که از سالیان اخیر به مرور جای خود را به الزامات بینالمللی و نظام تأیید صلاحیت ملی داده است تا گواهینامههای کالیبراسیون قابلیت پیگیری داشته باشند.
در نتیجه اتخاذ الزامات سختگیرانهتر و همچنین تأمین زیرساختهای لازم توسط آزمایشگاههای مرجع؛ قطعا موجب بهرهمندی از دانش کالیبراسیون در افزایش کیفیت تولیدات و صحهسنجی در کمیت خدمات ارائه شده توسط واحدهای صنعتی و سوخترسانی خواهد شد.
اما با وجود اقدامات اصلاحی و الزامات جدید توسط نهادهای متولی، هنوز هم فعالان عرصه کالیبراسیون با معضلاتی اجتماعی و اقتصادی دست و پنجه نرم میکنند. از جمله معضلات آنها را میتوان به عدم آگاهی و بهرهمندی عموم جامعه و حتی فعالان صنایع از نتایج و تأثیرگذاری کالیبراسیون اشاره کرد و قاعدتأ کالیبراسیون نیز همچون موارد اجتماعی دیگر، نیازمند فرهنگسازی عمومی توسط متولیان دولتی خواهد بود.
در پایان هم باید به عدم حمایت و اختصاص تسهیلات مالی توسط سازمانهای دولتی برای فعالان خصوصی این حوزه در مسیر پرپیچ و خمِ استقرار و تأمین زیرساختهای یک آزمایشگاه مرجع کالیبراسیون اشاره داشت.
قاعدتأ سختگیریها و الزاماتی که صرفأ با خرید تکنولوزی روز دنیا و تأمین تجهیزات اندازهگیری با صرف هزینه دلاری قابل انطباق و پاس کردن خواهد بود و همین امر موجب تحمیل فشار مضاعف به سرمایهگذاران بخش خصوصی در این شرایط متلاطم اقتصادی و تحریمهای موجود شده است.
نگارنده: مازیار اصغرزاده (فعال رسانه و کالیبراسیون)
www.MahamSayal.com
بدون دیدگاه